Descriere proiect

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013

Titlul proiectului: Orientarea programelor de studii pe realitatea economică regională, validarea acestora de către actorii economici şi dinamizarea relaţiei în tripleta universitate-student-companii, pentru un învăţământ superior tehnic performant – OVDIP

Codul proiectului: POSDRU/156/1.2/G/136302

 

Obiective 

Obiectivul general al prezentului proiect - CONSOLIDAREA CAPACITATII INVATAMANTULUI SUPERIOR DE SUSTINERE A DESZVOLTARII ECONOMICE SI SOCIALE - exprima de fapt un element fundamental al misiunii institutiilor de invatamat superior, si in general al sistemului de educatie, de la nivel prescolar pana la post-universitar. Aceasta contributie la cresterea competitivitatii economice care se poate realiza printr-un sistem care are mecanisme functionale prin care se poate asigura adaptarea ofertei de educatie si calificare la cerintele pietei muncii, necesitatile economiei. 

Prin obiectivul general si cele specifice corelate intre ele intr-o abordare integrata si cu cel general, vizam o contributie la obiectivele acestui DMI – actiuni destinate restructurarii si imbunatatirii sistemului de invatamant superior – activitatile definite vizeaza in mod direct ADAPTAREA PROGRAMELOR DE STUDII LA CERINTELE PIETEI, prin mecanisme de colaborare directa cu angajatorii, implicarea acestora insIsi in revizuirea si actualizarea programelor, si pilotarea acestui tip de cooperare, care sa fie integrata in procedurile de functionare ale institutiilor de invatamant superior, ca sa permita actualizarea programelor, ca un proces continuu. 

Obiectivul general care vizeaza Consolidarea capacitatii invatamantului superior de sustinere a dezvoltarii economice si sociale este operationalizat in trei obiective specifice: O1. Consolidarea cooperarii dintre universitate si mediul de afaceri - vizand inovarea in pregatirea resurselor umane cu adaptabilitate/flexibilitate intr-o economie competitiva O2. Cresterea relevantei ofertei invatamantului superior la cerintele mediului economic prin interventii sistemice prin validarea ofertei prin feedback de catre mediul economic O3. Cresterea si facilitarea accesului la educatia universitara prin promovarea de programe sustinute de companiile relevante pentru dezvoltarea economica. 

 

Activități

A1. Elaborarea, implementarea si evaluarea de modele de parteneriat si a unei retele cuprinzand universitatea si agenti economici - inclusiv acorduri de colaborare, transfer de informatii

A2. Realizarea de studii si analize in vederea definirii programelor de studii si a unei mai bune corelari cu nevoile pietei muncii si ale societatii bazate pe cunoastere

A3. Dezvoltarea, imbunatatirea si promovarea programelor de studii universitare care sustin dezvoltarea culturii antreprenoriale (sub forma de module)

A4. Organizarea de activitati in vederea cresterii accesului la invatamantul superior si o mai buna corelare a invatamantului superior cu piata muncii (sub forma de evenimente)

A5. Managementul proiectului

A6. Informare si publicitate

 

Parteneri

Beneficiar: Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) – România – www.upt.ro

UPT este una dintre cele mai mari şi renumite instituţii de învăţământ superior tehnic din Europa Centrală şi de Est, înfiinţată în anul 1920. Obiectivul strategic de dezvoltare al instituţiei solicitante constă în dezvoltarea şi întărirea afirmării ca formator de specialişti şi generator şi sintetizator de cunoştinţe ştiinţifice, acordat cerinţelor societăţii, cu un climat intern sănătos, propice devenirii şi valorificării profesionale şi general-umane a cadrelor didactice şi studenţilor săi. Urmând această perspectivă de dezvoltare, solicitantul a dobândit o vastă experienţă în furnizarea serviciilor de formare profesională de înalta calitate. Alături de serviciile de educaţie pe care solicitantul le oferă tinerilor studenţi din toată ţara, prin intermediul departamentelor create de-a lungul timpului, solicitantul a dezvoltat şi o serie de programe de formare profesională continuă şi de reconversie profesională. Strategia dezvoltată de solicitant în domeniul educaţiei constă în asigurarea unei oferte flexibile de programe de studiu în vederea adaptării acestora la cerinţele mediului socio-economic. 

Partener 1: Consorțiul Regional pentru Învățământ și Ocupare Vest (CRIO Vest) – România

Parteneriatul intre UPT și CRIO Vest este necesar pentru sustenabilitatea proiectului, prin acesta asigurându-se o monitorizare și un control permanent al schimbărilor din instituția de învățământ și a implementarii interventiilor stabilite in comun cu mediul de afaceri si dupa finalizarea proiectului. Ambii parteneri sunt implicați in implementarea activitatilor proiectului, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. 

Totodată, prin proiect urmează să se dezvolte o reţea de parteneriat, cuprinzând universitatea şi agenţi economici, cu proceduri operaţionale, validate de către ambele părţi, inclusiv acorduri de colaborare şi transfer de informații

 

Echipa OVDIP 

Echipa de proiect:

  • Dan Lascu – Manager de proiect (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Simina Dărăbanţ – Asistent coordonator activităţi (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Marinela Popescu  – Responsabil financiar (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Alina Atanasescu – Responsabil juridic (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Iris Mihai – Coordonator activitate informare şi publicitate  (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Birtea Adriana – Responsabil achiziţii (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Mariana Bolojan  – Responsabil resurse umane (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Laura Mirică – Secretar (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Nicolae Grosan – Coordonator activități (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Raluca Otescu  – Responsabil financiar (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Alexandra Greu – Secretar (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Agnes Stepanian – Expert raportare şi monitorizare tehnică (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Marius Oteşteanu – Expert IT (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Ildiko Pataki  – Expert monitorizare, conceptualizare şi transfer de recomandări, Expert raportare şi monitorizare tehnică (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Mihai Mutiu - Expert monitorizare, conceptualizare şi transfer de recomandări (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Aurel Gontean - Expert monitorizare, conceptualizare şi transfer de recomandări (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Lie Ioan - Coordonator activitate A2 (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Doina Mortoiu - Coordonator activitate A2 partener (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Ciprian Dughir - Expert dezvoltare concept, organizare şi promovare module (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Liliana Matiu Iovan - Expert dezvoltare concept, organizare şi promovare evenimente (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)
  • Alina Dumitrel - Expert dezvoltare concept, organizare şi promovare evenimente (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dincolo de persoanele enumerate mai sus, care sunt experţi pe termen lung, coordonatori ai activităţilor proiectului şi personal suport pentru aceste activităţi, echipa OVDIP include şi aproximativ 50 de experţi pe termen scurt, având expertiză specifică pe aceste tipuri de activităţi.

 

Locațiile proiectului

 

Locațiile în care își desfășoară activitatea personalul din proiect: